T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BORNOVA - Yaka Şengül Mustafa Karaca İlkokulu

Bir Nobel Hikayesi

Nobel Bilim Ödülü sahibi, kök hücre çalışmalarının temelini atan İngiliz Sir John Gurdon'ın lisedeyken bilim dersinin en tembel öğrencilerinden biri olduğu ortaya çıktı. İngiliz basını Gurdon'ın eğitim gördüğü ünlü Eton Koleji müdürü tarafından uyarıldığını ve hocasının ünlü bilim adamına ödül aldığı bilim alanında eğitim görebilmek için yeterince akıllı olmadığını söylediğini yazdı.
Sir John Gurdon'ın 15 yaşındayken Eton Koleji'nde okuduğu yılın öğrencileri içinde biyoloji dersinde başarı sıralamasında son 250 kişilik grubun içinde yer aldığı ve biyoloji dışındaki diğer bilim derslerinde de en tembel öğrencilerin oluşturduğu gruba konulduğu ortaya çıktı. Ancak ünlü bilim adamı 64 yıl sonra 750 bin sterlinlik büyük ödülü Japon kök hücre uzmanı araştırmacı Shinya Yamanaka ile paylaştı. Ödülü aldığını öğrendikten sonra Londra'da bir açıklama yapan Sir John, okul karnelerinin hala Cambridge'de adına kurulan Gurdon Enstitüsü'ndeki masasında durduğunu belirterek, üniversitede bilim okumasının bir zaman kaybı olacağına işaret eden bu belgeleri çerçevelettiğini söyledi. Sir John, kendisiyle ilgili hatalı tahminlerde bulunan müdürün başarısız öğrencileri eğitmek üzere istihdam edilmiş bir müze küratörü olduğunu da söyledi.

Bazen hak verdim!
     Okul müdürünün kendisinin bilim alanında eğitim göreceğini duyunca bunun kötü bir fikir olduğunu düşündüğünü belirten Gurdon, "Ne zaman yaptığım bir deney başarısızlıkla sonuçlansa, onun haklı olabileceğini düşünmüşümdür" dedi. Karnesini alınca Antik Yunan ve Roma tarihi okumaya karar verdiğini, ancak Oxford Üniversitesi kayıt ofisinin yaptığı bir hata sonucunda zooloji (hayvan bilimleri) okumak durumunda kaldığını belirten Gurdon, okulu bitirir bitirmez olay yaratan genetik araştırmalarına imza attı ve vücuttaki her hücrenin aynı genleri taşıdığını kanıtladı. Yetişkin bir kurbağanın bağırsak hücresi çekirdeğini, kurbağa yumurtasına transfer yaparak dikkatleri çekti.
      Biyoloji dünyasını şoke eden eden deneyde yumurtaya transfer edilen hücre kurbağaya dönüştü. Ödül kazandığını önce bir gazeteciden duyduğunu, sonra İsveç'teki Akademi'den bir telefon aldığını belirten Gurdon, her iki telefonun da kendisini işletmek isteyen arkadaşları tarafından edildiğini düşünerek inanmadığını anlattı.

 

Nobel Fizik sahibini buldu
      Nobel Fizik Ödülü, ABD'den David Wineland ile Fransa'dan Serge Haroche'a verildi. David Wineland ile Serge Haroche, "tekil kuantum sistemlerinin manipülasyonu ve ölçülmesini sağlayan, çığır açan nitelikteki deneysel yöntemleri" dolayısıyla Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Her ikisi de 68 yaşında olan bilim adamlarının, kuantum parçacıklarını tahrip etmeden parçacıkları gözlemlemek için yöntemler keşfettikleri ve geliştirdikleri kaydedildi. Fransız Haroche, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından arandığı sırada sokakta olduğunu belirterek, şaşırdığını ve bir banka oturduğunu, daha sonra ailesine haber verdiğini söyledi.   

 

13-07-2019 

 

Aziz SANCAR Kimdir?

      Mardin´in Savur ilçesinde, orta gelirli bir çiftçi ailesinin sekiz çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi.[9] Anne-babasının okuma yazma bilmediğini söyleyen Sancar "Ancak eğitimin önemini biliyorlardı ve çocuklarının tümünün eğitim alması için ellerinden geleni yaptılar" diyor. İlk eğitimini Mardin´de tamamladı. İyi bir öğrenci olmasının yanısıra lise futbol takımında kalecilik de yaptı ve Genç Milli Futbol takımı denemelerine çağrıldı.

     1963´te girdiği İstanbul Tıp Fakültesi´ni 1969´da bitirdikten sonra Savur´da iki yıl sağlık ocağında hekimlik yaptı. Daha sonra Dallas´a giderek Dallas Texas Üniversitesi´nde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi´nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. Daha sonra DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı.

       Kendisi gibi biyokimya profesörü ve öğretim üyesi olan Gwen Boles Sancar ile evlidir. Eşiyle birlikte ABD´de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türkiye-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı´nı kurmuştur. Vakfın ABD´nin Kuzey Carolina eyaletinde "Carolina Türk Evi" isimli bir öğrenci misafirhanesi de bulunmaktadır.

      Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi TürkAmerikalı bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA´ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü´nü kazandı. Ödüle ABD´li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte layık görülenSancar daha önce de kanser tedavisinde sirkadiyen saat kullanımıyla ödüller almıştı.Kanser oluşumunda ve tedavisinde önemli bir unsur olan DNA onarımı üzerinde yıllardır çalışan Sancar bu mekanizmayı 35 yılda çözdüklerini, ancak bunun hastalara ulaşmasının biraz zaman alacağını ifade etti.Aziz Sancar, Nobel Ödülü alan ikinci, bilim alanında bu ödülü alan ilk Türk vatandaşıdır.

 

13-07-2019

 

                Nobel ödülünü alan ilk Türk vatandaşı olan Orhan Pamuk, Sancar gibi İstanbul Üniversitesi mezunudur ve ödülünü edebiyat alanında almıştır.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.07.2019 - Güncelleme: 26.01.2023 23:17 - Görüntülenme: 338
  Beğen | 1  kişi beğendi